Марципан перничиња
Состојки
- Фил
- 300гр. марципан
- 2 белки
- 100гр. мармалад од кајсии
- Тесто
- 300гр. брашно
- на врв нож пециво
- 100гр шеќер во прав
- прстофат сол
- 2 жолчки
- 200гр. омекнат путер
Подготовка
Подготовка:
1. Вклучете ја рерната да се загрева на 180 стпени.
2. Марципанот исечкајте го на парчиња и во длабок сад изматете го со миксер, заедно со белките. Додадете го мармаладот и продолжете кратко со матење, додека да добиете мазна, густа смеса. Поделете ја на четири дела и тргнете на страна.
3. Брашното измешајте го со пецивото. Додадете ги останатите состојки и замесете фино, цврсто тесто. Поделете го на четири дела. Од секој дел исукајте долгнавеста кора со димензии отприлика 30 * 12 см. и премачкајте ја со филот. Завиткајте во ролат и сечете парчиња со дебелина од околу 2 см. Редете ги во плех на хартија за печење.
4. Се печат околу 20 минути (во зависност од рерната). Откако колачите ќе се оладат, посипете ги со шеќер во прав.