Испечати

Марципан перничиња

Марципан перничиња

Состојки

  • Фил
  • 300гр. марципан
  • 2 белки
  • 100гр. мармалад од кајсии
  • Тесто
  • 300гр. брашно
  • на врв нож пециво
  • 100гр шеќер во прав
  • прстофат сол
  • 2 жолчки
  • 200гр. омекнат путер

Подготовка

Подготовка:

1. Вклучете ја рерната да се загрева на 180 стпени.

2. Марципанот исечкајте го на парчиња и во длабок сад изматете го со миксер, заедно со белките. Додадете го мармаладот и продолжете кратко со матење, додека да добиете мазна, густа смеса. Поделете ја на четири дела и тргнете на страна.

3. Брашното измешајте го со пецивото. Додадете ги останатите состојки и замесете фино, цврсто тесто. Поделете го на четири дела. Од секој дел исукајте долгнавеста кора со димензии отприлика 30 * 12 см. и премачкајте ја со филот. Завиткајте во ролат и сечете парчиња со дебелина од околу 2 см. Редете ги во плех на хартија за печење.

4. Се печат околу 20 минути (во зависност од рерната). Откако колачите ќе се оладат, посипете ги со шеќер во прав.