Испечати

Елка солен ролат

Елка солен ролат

Состојки

  • Тесто
  • 1 јајце 2 лажици
  • 300 мл јогурт
  • 100 гр спанаќ
  • 180 гр овесни снегулки
  • 2 лажици мелен лен
  • 2 лажици мелен сусам
  • 1 лажиче сол
  • ½ пециво
  • Фил
  • 130 гр сирење
  • 100 гр павлака/грчки јогурт
  • 1 лажиче оригано
  • 100 гр рендан кашкавал

Подготовка

Подготовка:

1. Тесто- во блендер ги ставаме спанаќот, јајцето, јогуртот и овесните снегулки. Блендираме. Во смесата ги додаваме мелениот лен, мелениот сусам, солта и пецивото. Ја блендираме смесата.
2. Во плех обложен со хартија ја ставаме смесата и ја распределуваме рамномерно. Печиме во загреана рерна на 180 степени, околу 20 минути, зависно од рерната. Печеното тесто, додека е топло, го завиткуваме во влажна кујнска крпа, замотуваме и оставаме да се олади. Откако ќе се излади ја вадиме хартијата за печење.
3. Фил- Во длабок сад го ставаме сирењето, го дробиме со виљушка. Ги додаваме павлаката/ грчкиот јогурт и ориганото. Мешаме. Со филот го премачкуваме тестото. Го распределуваме кашкавалот врз филот. Виткаме ролат. Сечеме парчиња со големина од 1,5 цм. Ги редиме во форма на елка. Украсуваме на врвот со ѕвезда кашкавал и лампиони од кашкавал и шери доматчиња.