Испечати

Чили со туна

Чили со туна

Состојки

  • 1 главица кромид
  • 2-3 суви, лути пиперчиња
  • 250 гр црвен сварен грав
  • 10 црни маслинки
  • 100 гр сварен наут
  • 300 гр салца од домати
  • 150 мл црно вино
  • 1 мала конзерва туна во парчиња
  • зачини кумин, сув зачин, бибер, магдонос

Подготовка

Многу брзо се подготвува, а уште побрзо се јаде. Одлично е во секое време, посебно за време на пости.

Подготовка:

1. На малку масло пропржете го исечканиот кромид, да застакли, па ставете ги исечканите лути пиперчиња и кратко пржете.
2. Додајте го гравот, наутот, исечканите маслинки и пржете 2-3 минути.
3. Ставете ја салцата, ако имате домашна уште подобро, ставете го виното и зачинете. Нека вари пак 2-3 минути.
4.На крајот ставете ја исцедената туна, претходно, со вилушка искршете ги покрупните парчиња, нежно промешајте и оставете на тивок оган да крчка 5-6 минути. Послужете со чаша црно вино и уживајте. Состојките се таман за двајца.