Испечати

Кростата со јаболка

Кростата со јаболка

Состојки

  • Ровко тесто
  • 2 јајца
  • 150 гр маргарин
  • 150 гр шеќер
  • 100 мл масло
  • 1 пециво
  • 1 рендана кора од лимон
  • 600 гр брашно
  • Фил
  • 5 сечкани јаболка
  • 5 лажици шеќер
  • 11 лажица цимет

Подготовка

Подготовка:

1. Фил- Се ставаат исечканите јаболка заедно со шеќерот во тава да се пржат, додека да испари водата. На крајот се додава циметот и се исклучува ринглата.
2. Тесто- Се топи маргаринот заедно со шеќерот и се остава да олади. Се замесува тестото со брашното, јајцата, изладениот маргарин, маслото, кората од лимон и пецивото. Се дели тестото на 2 дела.
3. Првиот дел се расплескува на дното на тавата бр28. Врз него се реди филот од јаболка. Над јаболката се става другиот дел од тестото. Јас правев кругови со модла од крофни.
4. Се пече во загреана рерна на 180 С-45мин. Тестото е совршено, ровко и вкусно.