Пита со кисела зелка
Состојки
- 450гр кори, може и 500, така беа моите во пакување
- Премаз
- 1 јајце
- 140 до 150 мл кисела вода
- Малку сол и бибер
- 1/2 лажиче пециво
- фил
- 1 до1, 5 кгр кисела зелка
- 1,2 лажици масло
- 1 лажица полна свинска маст
- По желба и чили пиперчиња
- сусам
Подготовка
Подготовка:
1. Најпрво киселата зелка се сецка ситно. Се отстрануваат кочаните на листот.
2. Во пекач ставаме масло и свинска маст. Пржиме на умерен оган околу 1 час, да си легнe убаво зелката, да се испржи. Оставаме да се излади.
3. Во сад соединуваме јајце, кисела вода, бибер пециво и сол. Земаме прва кора, попрскуваме со преливот, па втора кора, прелив, трета кора, прелив. На почеток на кората, ставаме обилно од пржената зелка. Виткаме ролат.
4. Го ставаме во плех, кој е танко намрсен. Постапката е иста со целиот материјал. Со остатокот на премазот ги премачкуваме ролатите одозгора и ги посипуваме со сусам Печеме околу 40 минути во загреана рерна. Испечените ролати ги вадиме на кујнска решетка да се изладат, па сечиме на парчиња и послужуваме.
*Забелешка - Во преливот не ставив маснотија, од причина што има доволно маснотија во филот.