Празнична чоко торта
Состојки
- тесто
- 4 јајца
- 80гр шеќер
- 1лажица масло
- 60гр брашно
- 20гр какао
- 20гр густин
- На врв на нож пециво
- крем
- 100гр путер
- 1,2 лажици шеќер во прав
- 200мл слатка павлака
- 150гр темно чоколадо 45%какао маса
- За попрскување на корите
- 3лажици сируп од вишни
- 1лажица вода
- За декорација
- 100гр темно чоколадо 45%какао маса
- 100мл слатка павлака
- Ливчиња рузмарин Портокал, тостиран лешник
Подготовка
Подготовка
1. Прво во вангличка се ставаат јајцата и шеќерот и матиме до побелување. Додаваме лажица масло.
2. Во сад ги соединуваме просеаните брашно, пециво какао, нишесте. И нив ги додаваме.
Смесата ја изедначуваме со шпатула.
3. Печиме 3 кори во калап со обрач, димензија 17-18цм, во кој има поставено хартија за печење. Или, може цело тесто да се испече во правоаголен плех, па да се исечат 3 идентични кругови, така е побрзо за подготовка.
4. Во вангличка се ставаат путерот и шеќерот во прав. Се мати убаво. Во тенџерче се става слатката павлака, да се загрее, па се додава искршеното чоколадо. Енергично се промешува, да се добие сјајна смеса. Се остава да се подизлади. Сега, лажица по лажица, се додава во изматениот путер и се мати со најмала брзина на миксерот.
5. На полужавник се става обрачот. Се става првата кора. Се попрскува со разредениот сок од вишни.
Се нанесува крем, па втора кора, се попрскува и таа, па крем, кора итн. Вака подготвена тортата се остава во фрижидер 2 часа. Потоа се отстранува обрачот и се декорира тортата од надворешната страна и одозгора.
Во мојот случај премачкана е со малку изматен ганаш и обложена е со тостирани лешници.
Завршна декорација има од ливчиња рузмарин, божиќен портокал.