Испечати

Кифлички со фил од тиква

Кифлички со фил од тиква

Состојки

  • 15гр свеж квасец
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче брашно
  • 1 ванила
  • 120мл млако млеко
  • 1 лажиче растопена свинска маст
  • 1/2 изматено јајце
  • 1 лажица јогурт
  • Околу 250гр брашно
  • 1/4лажиче пециво
  • Некое зрно сол
  • Полнење
  • 200гр печена тиква
  • 1лажиче гриз
  • 1/2лажиче цимет
  • 1лажица шеќер
  • 30гр суво грозје
  • За премачкување 1/2јајце

Подготовка

Подготовка:

1. Во еден сад ги соединуваме сите состојки за полнењето.
2. Во млакото млеко ги ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
3. Во вангличка се ставаат растопена маст, јогуртот, солта, јајцето, ванилата и пецивото. Се промешува со вилушка и се додава брашното. Се замесува средно тесто. Се покрива и се остава да се дуплира.
4. Се дели на 8 топчиња. Секое топче се расукува во кориче. Со стапче за ражничи, се шари како на сликата. Се поставува сега однопаку, на почетокот се ставаат, по 2 лажички фил и се заролува како на сликата. Со рацете малку ја истегнуваме, па ги спојуваме краевите во средината.
5. Ги редиме кифличките во плех и ги покриваме. Оставаме на топло. Ги премачкуваме со остатокот на јајцето и печеме во загреана рерна, околу 20 минути.
Сервираме топлли.