Домашен ликер од млади ореви и мед (Оеовка)
Состојки
- 30 млади ореви сечени на половина по хоризонтала
- 200 г мед
- 1 стапче канела
- 1 лажиче ванилин екстракт
- 3 кришки портокал
- 3 зрна кафе
- 3 каранфилчиња
- околу 700 мл лозова бела ракија
Подготовка
Сум пробала домашни ликери од ореви многу пати во животот. Никогаш не бев импресионирана. Секогаш го чувстував повеќе како лек отколку како ликер. Затоа се обидов да направам своја верзија на ликерот - од нула. Прво, оревите ги собрав сама, во еден сончев мајски ден, од Буковскиот регион. Успеав да соберам околу 150 ореви. Никогаш не знаев дека оревите се толку мали и зелени кога растат. И нивната лушпа е мека, можете да ја пресечете со нож.
Прво да видиме зошто оревите се важни за нас
Оревот е традиционално растение, со векови се познати лековитите својства на неговиот плод и затоа во некои земји се смета за заштитено или кралско растение.
Освен препознатливиот вкус, оревите имаат и одлични својства за подобрување на концентрацијата и меморијата, а високата цена по која се продаваат укажува дека оревите се попрофитабилен бизнис во иднина.
Оревите нашле практична примена во правењето на разни препарати и производи како што се ракија или ликер. Овие проверени рецепти му помагаат на нашиот организам да се избори со одредени болести. Тие помагаат да се решат проблемите со тироидната жлезда, грлото, бронхитисот, респираторниот тракт и имунитетот.
Најпознати производи од орев се ракијата, ликерот, мелемите и разни препарати кои нашле примена во лекувањето на голем број болести. Долго време се користи како лек. Поради својот специфичен состав и енергетска вредност, оревите можат да се окарактеризираат како едно од најважните овошја што треба да ги консумираме во текот на денот.
Ореовата ракија е еден од најпрепознатливите рецепти кај народот. Овој сладок пијалок се прави со млади зелени ореви, мед или шеќер и домашна ракија. Тој е одличен аперитив, го подобрува апетитот кај луѓето. Се користи како лек за проблеми со тироидната жлезда и служи за забрзување на метаболизмот. Тој е поефикасен од многу познати и признати лекови. Треба да се ужива и умерено да се консумира.
Оревите во ракијата содржат многу витамини како Б1, Б6, Б9, Ц и Е, многу железо, јод, калиум, магнезиум, цинк, фосфор, сулфур, манган и многу други минерали и витамини.
Поради високата концентрација на јод, корисен е за лекување на хипотироидизам, болест која ја напаѓа тироидната жлезда и која настанува поради недостаток на јод во организмот. Ракијата се користи и за чистење на телото и чистење на паразити кај луѓето.
Ја спречува појавата на периодонтитис, се користи за лекување на кожата и отстранување на мозолчиња, акни, митесери, егзема.
Подготовка
1. Прво, потребни ви се млади зелени ореви. Нивната големина треба да биде околу 2 см. Тие растат во пролет, најдобар месец за берење е мај. За шише од 1 литар ќе ви требаат 30 ореви. Ќе ви треба и добар мед, а најважно - висококвалитетна лозова ракија. Јас користев домашна бела ракија, 50 степени јака. Вие користите тоа што ви е достапно.
2. Измијте ги и исушете ги оревите, а потоа исечете ги на половини хоризонтално. Ставете ги оревите во шишето. Користете стаклено шише со поширок отвор. Можете да користите и стаклена тегла. Додадете го медот. Додадете ги останатите состојки и на крајот наполнете го шишето до врвот со ракијата.
Затворете го шишето или теглата и оставете го на сонце 40 дена. Протресете го шишето на секои неколку дена.
3. По 40 дена, можете да го исцедите добиениот ликер и да го претурите во друго шише. Јас никогаш не го правам тоа. Само го чувам како што е во фрижидер. Бојата ќе се претвори во речиси црна.
Најдобро за консумирање е после неколку месеци. Ако го пробате веднаш, нема да бидете воодушевени од вкусот. Но, по неколку месеци кога ќе се сталожат сите вкусови, ќе се заљубите во вашиот ликер, па затоа силно предлагам да подготвите неколку шишиња, за да имате доволно во текот на годината.
4. Земајте 1 чашка наутро и уживајте во придобивките од вашиот здрав и вкусен пијалок. Оревите во шишето ќе се смалат и стврднат, но сепак можете да ги јадете. Повремено јадете по еден орев.
Друг начин на користење млади ореви е да ги ставите во мед