Испечати

Слатка погача со тиква

Слатка погача со тиква

Состојки

  • 30гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче брашно
  • 180мл топло млеко
  • 1 ванила
  • 1лажиче цимет
  • 1лажиче мешавина на зачини за медењаци
  • 2,3лажици шеќер
  • 130гр сварена и исцедена тиква
  • На врв на нож пециво
  • Некое зрно сол
  • 1 јајце
  • Околу 450 гр брашно
  • 50гр путер
  • Малку брашно за плетенчињата
  • 1 јајце за премачкување 1 лажиче млеко

Подготовка

Подготовка:

1. Прво во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и брашното. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Во вангличка се ставаат пециво, сол, зачини, ванила, јајце и квасец. Се промешува со вилушка.
Се додава тиквата и постепено од брашното. Се замесува средно меко тесто и постепено се додава растопениуот путер. Се меси додека не се добие мазно тесто. Се покрива и се остава да се дуплира.
3. Потоа се дели на 10 топчиња. 9 топчиња се ставаат во круг, во тава бр 26, обложена со хартија, a
10-то топче се дели на 2 дела. Од половината се прави засечена кифличка и се става во средината.
Од останатото топче се сучи тенка коричка. Се дели со алатка на 24 танки ленти. Се формираат 9 плетенчиња. Врз нив со цедалка се посипува брашно. Погачата се премачкува со јајцето со млеко.
4. Се редат плетенчињата. Во средината се става сусам. Ми остана малку тесто и ставив по едно мало топче. Се остава на топло 30 минути и се пече во загреана рерна околу 35 минути. Испечена се вади на решетка да се излади, па се послужува со кафе, чај. Ароматична и многу мека погача е.
Пробајте.