Поховано сирење (похована даска)
Состојки
- 250гр мувлосано сирење ( камамберт )
- 2 јајца
- 1лажица буковец
- 1лажица слатко кисел сос
- 1лажица мешан зачин
- 6 лажици лебни трошки
- 500 гр пилешки стек
Подготовка
Поховано мувлосано сирење е едно од омилените на моите деца. За уште поубав вкус користиме и слатко кисел сос.
Подготовка:
1. Сирењето го сечеме на коцки.
2. Во садот, кај јајцето, додаваме зачини, буковец и една лажица слатко кисел сос. Промешуваме. Сирењето го ставаме во садот, го потопуваме убаво, па го ставаме во лебните трошки. Пак ја повторуваме постапката. Значи два пати потопени во јајцето, па во лебните трошки.
3. Пржиме во загреано масло. Постапката е слична и за пилешкиот стек, само што месото претходно го оставивме да стои во смесата кај јајцето, и во јајцето додадовме кари зачин. Маслото во кое пржиме не треба да е силно. Нека се пржи на потивко. Даската ја декорираме со свеж зеленчук.
На здравје