Есенски колачиња
Состојки
- 50 гр ореви
- 100 гр овесни снегулки
- 100 гр овесно брашно
- 1/2 пециво
- ½ лажиче сода бикарбона
- ½ лажиче цимет
- 160 гр тиква (варена или печена)
- 4 лажици агаве сируп (може друг засладувач по желба)
- Фил
- 1 лажица грчки јогурт
- 2 лажици путер од кикиритки
- ½ лажица агаве сируп
Подготовка
Подготвока:
1. Оревите ги блендираме на поситни парченца. Во длабок сад ги ставаме оревите. Ги додаваме овесните снегулки, овесното брашно, пецивото, содата бикарбона, циметот и солта. Промешуваме со лажица. Во смесата ја додаваме тиквата и агаве сирупот.
2. Со рака замесуваме тесто. Формираме мали топиња, кои со дланка ги сплескуваме и ги редиме во плех обложен со хартија за печење. Јас направив 18. Печeме во загреана рерна на 180 степени, 10 минути. Оставаме да се изладат.
3. Фил- во мал длабок сад ги ставаме грчкиот јогурт, путерот од кикиритки и агаве сирупот. Промешуваме. Ставаме од филот врз колаче и поклопуваме со друго