Испечати

Глазирана круша врз ганаш

Глазирана круша врз ганаш

Состојки

  • 1 поголема круша
  • 1лажица кафен шеќер
  • 30 гр путер
  • 1 мешунка кардамом
  • 1/4 лажиче цимет
  • 50 мл црно вино
  • 50 гр темно, белгиско чоколадо, 70%
  • 20гр млечни чоколадо
  • 80 мл слатка павлака

Подготовка

Превкусен, несекојдневен десерт е мојот предлог денес.

Подготовка:

1. Прво го подготвуваме чоколадниот ганаш. Ја загреваме слатката павлака. Го додаваме и скршеното чоколадо и енергично промешуваме, смесата да се изедначи и да биде сјајна. Оставаме да се излади Од кога ќе се излади, ја матиме со миксер само 7,8 секунди. Треба да биде се уште течна. Ја распоредуваме во 2 чаши.
2. Сега во мало тенџере ја ставаме излупената и на коцки и сецкана круша. Додаваме путер, кафеав шеќер, кардамом и цимет. Оставаме на тивок оган да се крчка 2,3 минути. Го додаваме и виното.
Се готви на тивко, додека цела течност не испари. Ја вадиме мешунката кардамом и глазираните парчиња круша ги нанесуваме врз ганашот. Оставаме во фрижидер да се излади.
Послужуваме