Испечати

Чоколадна торта

Чоколадна торта

Состојки

  • Крем
  • 1 литар млеко
  • 4 пудинг од чоколадо +150 гр чоколадо
  • 200 гр мелени сечкани ореви
  • 6 лажици шеќер
  • 250 гр маргарин
  • Ганаж
  • 200 гр чоколадо
  • 150 мл хопла
  • Тесто
  • 300 гр брашно
  • 100 гр какао
  • 300 гр шеќер
  • 1 пециво
  • 2 лажички сода бикарбона
  • прстофат сол
  • 250 мл млеко
  • 125 мл масло
  • 250 мл врела вода
  • 200 мл хопла за декорација
  • 150 мл блага вода -шербет

Подготовка

Подготовка:

1. Се прави прво кремот. Од литар млеко, во 200мл, се мешаат пудингот и шеќерот и се вари во преостанатото млеко. Додека е врел пудингот, се става чоколадото да се растопи. Кога ќе олади се миксира со мекиот маргарин. Се додаваат на крајот мелените /толчени ореви.
2. Се матат јајцата заедно со шеќерот. Постепено се додаваат течностите и брашното, измешано со какаото. Се истура тестото во плех од шпорет и се пече на 200С-25мин. Се сече на 3 ленти и се попрскува со шербет/блага вода.
3. Се зема една кора се става 1/3 од филот, кора фил. На крајот се става изматена хопла, па ганаж. Се остава 2 саати на ладно, да се впијат филовите. Убаво се сече, тестото е перфектно.