Чоколадна торта
Состојки
- Крем
- 1 литар млеко
- 4 пудинг од чоколадо +150 гр чоколадо
- 200 гр мелени сечкани ореви
- 6 лажици шеќер
- 250 гр маргарин
- Ганаж
- 200 гр чоколадо
- 150 мл хопла
- Тесто
- 300 гр брашно
- 100 гр какао
- 300 гр шеќер
- 1 пециво
- 2 лажички сода бикарбона
- прстофат сол
- 250 мл млеко
- 125 мл масло
- 250 мл врела вода
- 200 мл хопла за декорација
- 150 мл блага вода -шербет
Подготовка
Подготовка:
1. Се прави прво кремот. Од литар млеко, во 200мл, се мешаат пудингот и шеќерот и се вари во преостанатото млеко. Додека е врел пудингот, се става чоколадото да се растопи. Кога ќе олади се миксира со мекиот маргарин. Се додаваат на крајот мелените /толчени ореви.
2. Се матат јајцата заедно со шеќерот. Постепено се додаваат течностите и брашното, измешано со какаото. Се истура тестото во плех од шпорет и се пече на 200С-25мин. Се сече на 3 ленти и се попрскува со шербет/блага вода.
3. Се зема една кора се става 1/3 од филот, кора фил. На крајот се става изматена хопла, па ганаж. Се остава 2 саати на ладно, да се впијат филовите. Убаво се сече, тестото е перфектно.