Испечати

Торта со цреши и банани

Торта со цреши и банани

Состојки

  • тесто
  • 1 јајце
  • 2лажици шеќер
  • 40мл млеко
  • 1лажица масло
  • 1лажиче какао
  • 60гр брашно
  • 1/4лажиче пециво
  • Фил
  • 600мл млеко
  • 5лажици шеќер
  • 2 пудинг од ванила
  • 80гр путер
  • Дополнително
  • млечно чоколадо
  • 1 тегла цреши во сируп
  • 2 банани
  • 1лажиче желатин
  • 2лажици вода

Подготовка

Подготовка:

Користен е калап бр 20
1. Прво се подготвува тестото - Во вангличка се ставаат јајцето и шеќерот и матиме до побелување. Додаваме просеани пециво, какао, брашно, млеко и масло. Убаво со шпатула ја соединуваме цела смеса. Ја ставаме во калапот кој е обложен со хартија.
2. Печиме околу 12 минути, но сепак проверуваме со чепкалка. Оставаме тестото да се излади.
Потоа ја отстрануваме хартијата и го враќаме тестото во калапот. Низ цедалка ги процедуваме црешите од течноста. Тестото го попрскуваме со 3,4 лажици од сирупот.
3. Во тенџере ставаме млеко, шеќер и прашакот за пудинг, соединуваме да нема грутки. Вариме на тивок оган до згуснување. Додека е топло го додаваме и путерот и енергично мешаме до изедначување.
Млакиот фил, половина го нанесуваме врз тестото. Врз него ги редиме исцедените цреши, малку ги притискаме. Расфрламе и парченца сецкано млечно чоколадо. Ја нанесуваме втората половина од филот. Израмнуваме и редиме кругови банана.
4. Сега во сад го ставаме желатинот со вода да набабри. Потоа го растопуваме на тивок оган. Го додаваме во сирупот кој е малку загреан. Оставаме да отстои 10 минути, па го прелеваме врз бананите.
Ја оставаме тортата преку ноќ убаво да се излади.
Го отстрануваме обрачот, сечеме парчиња и послужуваме.