Испечати

Мисиркино месо во бела каша

Мисиркино месо во бела каша

Состојки

  • 500 гр мисиркино бело месо
  • 1 лажица брашно
  • 1 главичка кромид
  • 3-4 чешниња лук
  • 100 мл масло
  • 400 мл вода
  • 200 мл павлака за готвење

Подготовка

Подготовка:

1. Месото исечете го на коцки и пропржете го на маслото
2. Извадете го месото од тавата, додајте го исечканиот кромид и него испржете го. Во кромидот додајте ја и лажицата брашно и измешајте. Додајте го лукчето, па вратете го месото и пржете уште две-три минути.
3. Ставете ја водата, зачинете, покријте ја тавата со капак и варете на тивок оган отприлика час и половина. Пред крајот додајте ја и павлаката, сокот од лимонот и нека повари уште некое време, додека не се добие убава каша.
Одозгора наросете ја буковската пипер и исечканиот магдонос.