Мини палачинки со јаболка и цимет
Состојки
- 2 јаболкa
- 3лажици шеќер
- 300мл млеко
- 300гр брашно
- 60гр растопен путер
- 2 јајца
- 1лажиче пециво
- 1 ванила
- 1лажиче цимет
- некое зрно сол
- шеќер во прав,мармалад од шипки
Подготовка
Подготовка:
1. Во вангличка ги ставаме јајцата, шеќерот, ванилата и солта. Со жица кратко ги матиме. Потоа додаваме растопен путер, цимет, рендани јаболка, млеко, брашно и пециво. Убаво ја изедначуваме цела смеса.
2. Загреваме тава на умерен оган. Користев тава на делимано, нелеплива и не ставав масло. Инаку може да се става по 2,3 капки масло кога се пржат палачинките. Земаме од смесата со лажица и ја ставаме во тавата. Пржиме отприлика 2 минути, односно додека не се појават меурчиња на површината.
Внимателно со помош на 2 вилушки ги превртуваме. Ги пржиме и од другата страна.
3. Ги сервираме, нежно наросуваме шеќер во прав и ги послужуваме. Јас ги јадев со мармалад од шипки.