Испечати

Бомбици со рум

Бомбици со рум

Состојки

  • 1лажица рум
  • 50мл млеко
  • 60гр путер
  • 60гр чоколадо, црно
  • 60гр шеќер во прав
  • 70гр печени, мелени лешници
  • 80гр мелени бисквити
  • растопено бело и црно чоколадо за декорација

Подготовка

Подготовка:

1. Во мал сад, на тивок оган, ги ставаме да се соединат млекото, чоколадото, путерот, шеќерот во прав. Нека провријат само 1 минута и садот се трга од оган. Се додава румот и се промешува. Се додаваат мелените лешници и мелените бисквити. Убаво смесата се изедначува и се остава во фрижидер да се излади, околу 30 минути.
2. Потоа се формираат бомбици. Прво се потопуваат во растопено црно чоколадо. Па се декорираат со растопено бело чоколадо. Се сервираат и дегустираат.