Бомбици со јаболка (посно)
Состојки
- 1 кг Јаболка
- 400 гр Шеќер
- 190 гр Маргарин
- 100-120 гр Ореви (сецкани)
- 500 гр Бисквити (мелени)
- За увалување на бомбиците - кокос
Подготовка
Превкусни бомбици, кои често се наоѓаат на нашата трпеза, особено во посни денови. Количински испаѓаат многу (околу 80-90 бомбици) секако зависно од големината. Најчесто кога ги правам, дел од нив си замрзнувам, па ми се наоѓаат за ненадејни гости или пак за наше заблажување. Едноставни за припрема, а превкусни за јадење. Пробајте ги.
Подготовка:
1. Јаболката (измиени, излупени и рендани на крупната страна од рендето) ги ставаме во тенџере заедно со шеќерот, и ги пржиме се додека да испари течноста што ќе ја пуштат.
2. Потоа го додаваме маргаринот, мешаме да се стопи. Сега ги додаваме и оревите, соединуваме. Оваа добиена смеса ја тргаме настрана малку да се излади.
3. Потоа ги додаваме мелените бисквити. Месиме убаво и формираме бомбици.
4. Бомбиците ги валкаме во кокос.
Совет - За љубителите на цимет, кој одлично се вклопува со јаболката, додадете кај ренданите јаболка и цимет (по вкус).
На здравје!