Испечати

Чоколаден колач со јаболка

Чоколаден колач со јаболка

Состојки

  • Кафеав дел
  • 3 жолчки
  • 200 гр шеќер
  • 60 мл масло
  • 1 лажиче цимет
  • 2 лажици какао
  • 200 гр брашно
  • 1 пакетче прашак за пециво
  • 2 дл млеко
  • Бел дел со јаболка
  • 2 поголеми јаболка
  • 3 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 50 гр сечкани ореви
  • Чоколаден прелив
  • 200 гр чоколадо
  • 2 лажици масло

Подготовка

Подготовка:

1. Изматете ги жолчките со шеќерот. Маслото измешајте го со млекото и додајте го во жолчките.
Измешајте ги сувите состојки и постепено додајте ги во течните. Смесата печете ја во подмачкана, правоаголна тава. Печете во загреана рерна на 180 степени.
2. Изрендајте ги јаболката. Белките убаво изматете ги со шеќерот во цврст шлаг и додајте ги јаболката и
оревите.
3. Кога кафеавиот дел е скоро печен, извадете ја тавата од рерната и премачкајте го одозгора со смесата од јаболка. Намалете ја температурата на рерната на 150-60 степени и вратете ја тавата да се допече целосно.
4. Откако ќе се излади, премачкајте го колачот со стопеното чоколадо во кое ќе ставите две лажици масло.