Испечати

Ледена торта

Ледена торта

Состојки

  • Пандишпан
  • 7 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 7 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • Шеќерна вода
  • 250 мл вода
  • 300 гр шеќер
  • Чоко глазура
  • 100 гр чоколадо
  • 2 лажици млеко
  • 1 лажица маргарин
  • бел крем
  • 500 мл млеко
  • 9 лажици нишесте
  • 9 лажици шеќер
  • 150 гр шеќер во прав
  • 200 гр маргарин

Подготовка

Подготовка:

1.Се матат јајцата со шеќерот, за да се добие пенеста смеса. Потоа се додава брашното претходно измешано со какаото. Се мешаат состојките и се печe во округол калап бр.26 во загреана рерна на 180С/20мин. Се лади и се прелива со топол прелив.
2. Шеќерна вода-Во длабок сад се мешаат шеќерот и водата и се прелива оладената кора. Се остава да се впие и да олади.
3. Фил-Во тенџере се вари млекото со шеќерот се додава нишестето со малку измешано млеко и се вари како пудинг. Се оладува. Настрана се мати маргарин со шеќер во прав и се меша со изладениот фил. Ја филуваме тортата со белиот фил и одозгора ја преливаме со глазура.
Ја оставаме тортата убаво да се излади.