Испечати

Гратинирани свежи смокви со горгонзола и чадена сланина

Гратинирани свежи смокви со горгонзола и чадена сланина

Состојки

  • 4 свежи смокви
  • 40 гр горгонзола
  • 4 танки ленти чадена сланина

Подготовка

Вистински деликатес се смоквите подготвени на овој начин. Ние уживавме во нив и наздравиме со бело мускатно вино. Значи, количините може да ги прилагодите според потребите. Јас направив по 2 гратинирани и по две поховани, егзотични смокви... Следи и рецепт.

Подготовка

1. Смоквите ги миеме, ги отсекуваме дршките и ги сечеме на половинки. Врз нив ставаме по малку горгонзола и лента чадена сланина. Јас ги гратинирав во апаратот за готвење со топол воздух, но може и во рерна.
на 190 степени, околу 10 минути, колку горгонзолата да се растопи, а сланината и смоквите да се запечат.
На здравје убавинава.