Испечати

Солена торта со крем сирење

Солена торта со крем сирење

Состојки

  • Тесто
  • 3 јајца
  • 230гр. брашно
  • 100мл. масло
  • 100мл. млеко
  • 30гр. рендано грана сирење
  • 12гр. пециво
  • прстофат сол
  • За премачкување
  • 300гр. крем сирење со суви зачински тревки
  • Останати состојки
  • 100гр. рукола
  • 130гр. мини моцарела
  • 1 рака маслинки
  • 1 домат
  • малку маслиново масло

Подготовка

Подготовка

1. Со жица за матење изматете ги убаво јајцата со прстофат сол. Со постојано мешање, во млаз, додајте ги млекото и маслото. На крај додајте го грана сирењето, просеаното брашно и пециво.
Измешајте ја убаво смесата

2. Калапот во кој ќе печете(28цм) премачкајте го со малку масло. Ставете ја смесата во калапот и убаво израмнете. Печете на 180 степени, 25 минути(или зависно од рерната).

3. Оставете убаво да се олади во калапот, а потоа со помош на чинија превртете ја тортата. Премачкајте со крем сирењето.

4. Одозгора нанесете ја руколата, мини моцарелата, маслинките и доматот. Сосема малку одозгора попрскајте со маслиново масло.