Солена торта со крем сирење
Состојки
- Тесто
- 3 јајца
- 230гр. брашно
- 100мл. масло
- 100мл. млеко
- 30гр. рендано грана сирење
- 12гр. пециво
- прстофат сол
- За премачкување
- 300гр. крем сирење со суви зачински тревки
- Останати состојки
- 100гр. рукола
- 130гр. мини моцарела
- 1 рака маслинки
- 1 домат
- малку маслиново масло
Подготовка
Подготовка
1. Со жица за матење изматете ги убаво јајцата со прстофат сол. Со постојано мешање, во млаз, додајте ги млекото и маслото. На крај додајте го грана сирењето, просеаното брашно и пециво.
Измешајте ја убаво смесата
2. Калапот во кој ќе печете(28цм) премачкајте го со малку масло. Ставете ја смесата во калапот и убаво израмнете. Печете на 180 степени, 25 минути(или зависно од рерната).
3. Оставете убаво да се олади во калапот, а потоа со помош на чинија превртете ја тортата. Премачкајте со крем сирењето.
4. Одозгора нанесете ја руколата, мини моцарелата, маслинките и доматот. Сосема малку одозгора попрскајте со маслиново масло.