Испечати

Лута Паста со чаден колбас, шампињони, домат

Лута Паста со чаден колбас, шампињони, домат

Состојки

  • 300гр макарони, ригатони....
  • вода и сол за варење
  • прелив
  • 1лажица масло
  • 200гр сецкан, чаден колбас
  • 200гр маринирани шампињони
  • 1 лута пиперка
  • 1 голем , излупен црвен домат
  • ливчиња магдонос и босилек
  • 100гр коцки кашкавал или биено сирење
  • зачини по вкус, сол, бибер

Подготовка

Подготовка:

1. Прво во тенџере ставаме вода и сол да зоврие. Потоа ја додаваме тестенината да се вари според упатството.
2. За тоа време во тава ставаме малку масло, додаваме сецкан, чаден колбас и сецкана пиперка.
Запржуваме 4,5 минути, додаваме рендан, поголем домат, динстаме некоја минута, па додаваме сецкани магдонос и босилек, шампињони. Нека крчка се заедно уште некоја минута. Додаваме и половина црпалка вода, каде се вареше тестенината. На крај додаваме кашкавал или биено сирење.

3. Во преливот ги додаваме исцедените тестенини и убаво соединуваме. Сервираме во 2 тањири и послужуваме додека е топло.