Испечати

Пита со тиква

Пита со тиква

Состојки

  • 120г путер (растопен)
  • 60г шеќер
  • прстофат сол
  • 200г брашно
  • 400г пире од тиква
  • 1 конзерва засладено кондензирано млеко (400мл)
  • 2 јајца
  • 1 лажичка цимет
  • пола лажичка мелено морско оревче
  • на врв на лажичка мелено каранфилче
  • на врв на лажичка сол

Подготовка

Подготовка:

1. Во растопениот путер го додаваме шеќерот и прстофат сол. Постепено го додаваме брашното додека да се формира меко тесто. Го распоредуваме тестото со прст на дното и од страните, во сад за пита (24цм). Оставаме во фрижидер.
2. Во подлабок сад ги мешаме, со жица, сите состојки за филот (пире од тиква, кодензирано млеко, јајца, сол и зачините). Кога е се убаво споено, го додаваме филот врз оладеното тесто.
3. Печеме на 180 степени околу 50 минути. Треба целосно да се олади пред послужување.