Испечати

Турлитава во земјена тава

Турлитава во земјена тава

Состојки

  • 1 тиквичка
  • 1 црн патлиџан
  • 2 компири
  • 2 главици кромид
  • 5-6 чешниња лук
  • 3-4 моркови
  • 1 поголем домат
  • 1 црвена пиперка
  • 1 зелена пиперка
  • 10тина парчиња бамја
  • 200 мл доматен сос
  • 200 мл вода
  • 1 поголемо парче свинско месо
  • зачини- 1 лажица вегета, 1 лажица црвена пипер, црн бибер, ловоров лист и сув магдонос
  • малку масло за подмачкување на тавата и за одозгора

Подготовка

Турлитава е старо, традиционално македонско јадење кое се подготвува со малку повеќе трпение и љубов.
Најголем е шмекот кога се прави во земјена тава, а оваа тава ја добив на подарок пред една недела и веднаш решив да ја употребам, за да направам турлитава. Подготовката ми беше вистинско уживање и воопшто не е комплицирано. Потребно е да имате различни зеленчуци и по желба и месо. Месо имав едно парче, подготвено од претходниот ден, така да само го исечкав на парчиња и го додадов во тавата.

Подготовка:

1. Прво месото исечкајте го на парчиња и запржете го колку да порумени. Сите зеленчуци измијте ги, исчистете ги и исечкајте ги на парчиња и ставете ги во подмачкан огноотпорен сад. Додадете ги парчињата месо. Налејте го доматниот сос и водата, додадете зачини, промешајте.

2. Одозгора попрскајте малку масло, покријте ја тавата со капак и ставете да се печe во загреана рерна, на 200 степени прво 1 час, a потоа уште 1 час, на 170 степени. Пред самиот крај, извадете ја тавата и додадете ја бамјата и оставете уште 10тина минути да се печe.
После печење, оставете ја тавата 15тина минути да олади, па потоа послужете.

На здравје