Испечати

Калуа чизкејк во слоеви

Калуа чизкејк во слоеви

Состојки

  • 150г мелени орео колачиња
  • 70г стопен путер
  • 450г крем сирење (собна температура)
  • 2 јајца
  • 80г шеќер
  • 60г кисела павлака
  • 120г маскарпоне (собна температура)
  • 30мл калуа ликер
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 250мл слатка павлака
  • 120г маскарпоне (собна температура)
  • 200мл засладено кондензирано млеко
  • 50г чоколадни капки (или сецкано темно чоколадо) растопени
  • 30мл силно еспресо
  • 2-3 лажици калуа ликер
  • 2 лажички желатин
  • 60г крем сирење (собна температура)
  • 100г чоколадни капки (или сецкано темно чоколадо) растопени
  • 30мл калуа ликер
  • 2-3 лажици засладено кондензирано млеко
  • 400мл слатка павлака
  • малку какао

Подготовка

Превкусен и богат чизкејк со вкус на кафе и темно чоколадо.

1. Мелените орео колачиња ги мешаме со растопениот путер и ги натапкуваме во калап за чизкејк (24цм), внимателно обложен со неколку слоја алиминиумска фолија од надворешна страна.
2. 450г крем сирење го матиме со 80г шеќер, па додаваме 2 јајца, 60г кисела павлака, 120 маскарпоне и 1 лажичка инстант кафе, растворено во 30мл калуа ликер. Вака подготвениот фил го истураме врз основата. Во поголем сад истураме жешка вода и обложениот калап за чизкејк го ставаме во водата. Вака подготвена тортата ја печеме во загреана рерна на 160 степени, 60-70 минути. Откако ќе се испече се остава 1 час да се олади.
3. Матиме 250 мл слатка павлака. Во посебен сад матиме 120г маскарпоне, 200мл кондензирано млеко и 50г растопено чоколадо. Во помал огноотпорен сад мешаме 30мл еспресо, 2-3 лажици калуа ликер и 2 лажички желатин. Загреваме во микро, додека желатинот целосно не се растопи. Оставаме да се олади 5 минути, па ја додаваме смесата во филот со маскарпоне и кондензирано млеко. Мешаме убаво, па ја додаваме и изматената слатка павлака. Вака подготвениот фил го додаваме врз оладениот чизкејк. Оставаме во фрижидер најмалку половина час.
4. За последниот слој матиме 60г крем сирење со 100г стопено чоколадо, 2-3 лажици кондензирано млеко и 30мл калуа ликер. На крај додаваме 400 слатка павлака и матиме убаво. Добиениот крем со помош на шприц, за декорирање, го додаваме во калапот. Може да се нанесе и со лажица и да се израмни убаво наместо да се користи шприц.
5. Поросуваме со малку какао и оставаме во фрижидер преку ноќ.

Импресивен десерт, и на изглед и на вкус. На здравје!