Колачиња со ѓумбир
Состојки
- 380г брашно
- 1 лажичка пециво
- 1 лажичка сода бикарбона
- прстофат сол
- 1 лажичка мелен ѓумбир
- 2 лажички цимет
- 1 лажичка каранфилче (мелено)
- 110г путер (собна температура)
- 100г кафеав шеќер
- 1 јајце
- 150мл меласа
- 1 лажичка ванила
Подготовка
Типично зимски колачиња, вкусни и во лето.
Подготовка:
1. Во длабок сад ги мешаме брашното, пецивото, содата и зачините (сол, ѓумбир, цимет, каранфилче).
2. Во посебен сад го матиме путерот со шеќерот и јајцето. Додаваме меласа и ванила и матиме до соединување.
3. Постепено ги додаваме сувите состојки во смесата од путер и јајца, мешајќи.
4. На набрашнета површина, го расукуваме тестото во тенка кора (4-5 мм). Вадиме форми по желба со помош на секачи и печеме на 180 степени 8-10 минути.
На здравје!