Испечати

Печен чизкејк со јаготки

Печен чизкејк со јаготки

Состојки

  • За подлога
  • 180 гр мелени бисквити
  • 100 гр стопен путер
  • Чиз смеса
  • 3 јајца
  • 130 гр шеќер
  • 1 ќесиче лимон шеќер
  • 1 ќесиче ванилин шеќер
  • 100 гр рикота или несолена изварка
  • 250 гр маскарпоне
  • 250 гр овошен јогурт од јаготки
  • 70 гр брашно
  • Топинг
  • 250 гр јаготки
  • сок од 1 лимон
  • 4 лажици шеќер

Подготовка

Подготовка:

1. Најпрво се спрема подлогата, така што се мешаат бисквитите и путерот како „жив песок“ и се натапкуваат на дно на калап, со откопчување, бр 24. Се остава во фрижидер додека се спрема чизкејк смесата.

2. Белките се матат во цврст снеги се тргаат на страна. Жолчките се матат до згуснување заедно со шеќерите. Им се додаваат овошниот јогурт, маскарпонето и рикотата и штом се изедначи, на крај се додава и брашното.

3. Смесата се истура врз подлогата и се става да се печи во загреана рерна 160-165С, околу 55 минути.
Откако ќе се изгаси рерната, се остава да седи уште 10на минути во неа.

4. Јаготките се сечкаат на парчиња се полеваат со сокот од лимон и им се додава шеќерот. Се варат околу 5-6 минути на средна температура и се оставаат да се изладат, па се истураат врз печениот чизкејк.
Тортата се остава убаво да олади пред служење.