Чорба со пилешко и брокула
Состојки
- 500 гр пилешко месо
- 1 лажичка сув зачин
- 1/2 лажичка црн бибер
- 1 лажичка сенф
- 1 кромид
- 2 моркови
- 200 гр печурки
- 100 гр грашок
- 1 брокула
- оригано по вкус
- 2 лажици брашно
- 2 литра вода
Подготовка
Подготовка:
1. Од вечер, пилешкото месо се сечи на коцки се зачинува со сув зачин, бибер и сенф и стои во фрижидер цела вечер.
2. Во тавче на масло се пржи пилешкото, па се додава кромидот, сечканиот морков или рендан и на крајот печурките. Сето ова на тивко се пржи со долевање на малку вода.
3. Кога ќе омекнат состојќите се долева водата и во неа се става грашокот да се вари додека да омекне. При крајот се става брокулата и ориганото.
4. Се прави запршка со 2 лажици брашно и малку масло и се запржува чорбата и се вари уште 5мин.