Испечати

Рикота њоки

Рикота њоки

Состојки

  • 1 јајце
  • 250 гр. рикота
  • 150 гр. брашно
  • 80 гр. пармезан
  • 2 кг. вода
  • 250 гр. доматно пире
  • попотреба сол. црн пипер, мускатно оревче, свеж босилок

Подготовка

Подготовка:

1. Во сад за месење додадете ги рикотата, јајцето, брашното, пармезанот, солта, црниот пипер и мускатното оревче и замесете тесто.
2. Од смесата формирајте топчиња.
3. Во тенџере на оган ставете ја водата да зоврие, а во меѓувреме спремајте го сосот.
4. Во тава на оган додадете го доматното пире и зачинете го со сол, црн пипер и свеж босилок и оставете го да покрчка неколку минути.
5. Во зовриената вода додадете ги њоките, ќе бидат сварени кога ќе испливаат на површината.
6. Сварените њоки послужете ги со сосот, свеж босилок и пармезан.

На здравје.