Торта сладолед
Состојки
- Прв слој
- 60 гр индиски ореви
- 250 мл густо кокосово млеко
- 4 лажици мед
- 3 лажици какао
- 1 лажиче арома ванила
- Втор слој
- 2 банани
- 150 мл густо кокосово млеко
- 2 лажици путер од кикиритки
Подготовка
Подготовка:
1. Прв слој- индиските ореви ги ставаме во вода да стојат 5-6 часа. Ги цедиме од водата и ги ставаме во блендер. Блендираме. Го додаваме густото кокосово млеко, медот, какаото и аромата од ванила. Блендираме. Смесата ја ставаме во правоаголен калап со димензии 20х10 цм, претходно обложен со хартија за печење. Оставаме во замрзнувач да се стегне околу 2 часа.
2. Втор слој- Во блендер ги ставаме бананите, густото кокосово млеко и путерот од кикиритки. Блендираме. Смесата ја ставаме врз првиот слој. Оставаме во замрзнувач додека не се зацврсти.
Сечиме париња во големина по желба. Декорираме со стопено темно чоколадо, со 70% какао.