Испечати

Сармички од тиквички

Сармички од тиквички

Состојки

  • 2-3 поголеми тиквички
  • Фил
  • 150 гр булгур + 150 мл врела вода
  • 300 гр мелено месо
  • 1 мала главица ситно сечкан кромид
  • 1 лажица густа доматна паста
  • 1 чешне лук (пресовано)
  • грст-два ситно сечкан магдонос
  • сол и и зачини (црвена пипер, оригано, пимент, мешан сув зачин или по ваш избор)
  • Прелив
  • 1 лажица густа доматна паста
  • 400 мл вода
  • 80-100 мл масло

Подготовка

Подготовка:

1. Излупете ги тиквичките и со алатка за лупење вадете тенки ленти по должина.
Лентите посолете ги и оставете ги така да омекнат додека го спремате филот.

2. Во подлабок сад ставете го измиениот булгур и попарете го со водата. Оставете го така 10-15 минути.
Потоа во него додадете ги останатите состојки за фил и убаво измешајте ги да се соединат.

3. На секоја трака тиквичка, се става по едно лажиче фил на почетокот и се витка во ролничка.
Ролничките се редат во тепсија едно до друго.

4. Во посебен сад ги мешаме состојките за преливот и со кутлача, потураме секаде одозгора врз ролничките тиквички. Печиме на 180С, додека испари водата.

5. Послужете со кисело млеко, кисела павлака или јогурт. Секако, тука одлично се совпаѓа и таратур, како прилог или одозгора.