Испечати

Киш со тиквички

Киш со тиквички

Состојки

  • 250 гр. готово тесто, може и лиснато
  • 4 тиквички
  • 100 гр. сирење
  • 3 јајца
  • попотреба путер
  • попотреба маслиново масло
  • попотреба сол и црн пипер
  • 1 кромид

Подготовка

ПодготовкаЧ

1. Тиквичките изрендајте ги, насолете ги и ставете ги во цедалка да се цадат околу еден час. Ако немате време ставете ги во помучен чист пешќир и истискајте ги да се исцеди водата.
2. Во сад на оган додадете го исечканитот кромид, исцедените тиквички и маслиновото масло и попржете ги неколку минути додека не омекнат, потоа оставете ги да се изладат.
3. Откако ќе изладат додајте им ги ренденото сирење, јајцата и црниот пипер и промешајте додека смесата не стане хомогена.
4. Тавата за печење премачкајте ја со путер и распоредете го расуканото тесто, наполнете ја со смесата од тиквички печете ја во загреана рерна на 180 степени, 15 до 20 минути.