Испечати

Пита со пекан орев

Пита со пекан орев

Состојки

  • 200г брашно
  • 125г путер
  • 60г шеќер во прав
  • 1 жолчка
  • вода по потреба
  • 350г пекан ореви
  • 3 јајца
  • 150г шеќер
  • 50мл јаворов сируп
  • 50мл мед
  • ванила арома
  • 1 лажичка морско оревче
  • 50мл темен рум
  • прстофат сол

Подготовка

Подготовка:

1. Подготвуваме бисквит тесто. Го втриваме путерот во брашното и шеќерот, ја додаваме жолчката и додаваме вода, по потреба, колку да се оформи тесто. Тестото завиткано во најлонска фолија го оставаме во фрижидер најмалку половина час.
2. Го расукуваме тестото во тенка кора и го префрламе врз калап за тарт или пита. Печеме на 180 степени околу 30-35 минути.
3. Јајцата ги мешаме со жица заедно со шеќерот, додаваме морско оревче, ванила, сол, јаворов сируп, мед и рум. На крај додаваме 200г сецкани пекан ореви. Мешаме убаво и филот го истураме во калапот, врз изладеното тесто. Останатите ореви ги редиме врз филот.
4. Печеме на 180 степени уше 20-25 минути.
На здравје!