Турско лепче
Состојки
- Премаз
- 50 мл вода
- 1 лажица пченкарно брашно
- 1 жолчка од јајце
- Тесто
- 500 гр брашно
- 350 мл млака вода
- 25 гр свеж квасец
- 1/2 лажиче шеќер
- 1 лажиче полно сол
- масло по потреба
Подготовка
Подготовка:
1. Се става квасецот во сад со малку млака вода, шеќер и брашно да се активира (10мин). Се замесува лебот со сите преостанати состојки. Се остава покриено да се одмори. Кога ке се дуплира тестото, се дели на 2 дела и се расплескува со рацете кои претходно сме ги премачкале во масло.
2. Се прави премазот и се премачкуваат двете лепчиња со него. Потоа со прстите се формира шарата на лебот. Се поросува сусам и се печи во загреана рерна на 250С-20мин. Кога ќе се испече се премачкува со масло и се покрива со платнена крпа.