Кутлача торта
Состојки
- Една кора
- 2 јајца
- 12 лажици шеќер
- 10 лажици млеко
- 10 лажици брашно
- 1 лажица какао
- 1 пециво
- Фил
- 1 литар млеко
- 18 лажици шеќер
- 200 гр чоколадо за готвење
- 250 гр маргарин
- 250 гр мелени ореви
- арома по желба рум,ванила....
Подготовка
Едноставна торта која брзо се прави и има богат чоколаден вкус.
Подготовка:
1 . Се матат јајцата со постепено додавање на шеќерот. Потоа се додаваат млекото, брашното, какаото и пецивото.
2 . Се печe во плех, со хартија на дното, на 200С-20мин. Се прави уште една кора.
3 . Кога корите ќе оладат и двете се сечат хоризонтално за да се добијат 4 кори.
4 . Сега го правиме филот. Се вари млекото заедно со шеќерот додека се растопи. Потоа се додава чоколадото, маргаринот и на тивко се топат. На крајот се додаваат мелените ореви и румот. Филот е течен и се филува тортата со кутлачка .
5. Корите мора да се ладни, а филот топол. На дното од тенџерето ставаме мрсна хартија и едната кора. Врз неа ставаме 1/ 3 од филот (филот го поделив на 3 дела), потоа кора, фил, кора, фил и најгоре кора. Сето ова го завиткуваме со фолија и ја оставаме тортата до другиот ден да се стегне во фрижидер.
Јас ја премачкав со остатокот од филот и ја поросив со ореви, бисквити и рендано чоколадо. Ја украсив со чајни колачиња и мали чоколатца. Навистина е вкусна и едноставна .