Испечати

Божиќна торта (Жито торта)

Божиќна торта (Жито торта)

Состојки

  • Кори (Состојки за 1 кора, потребни се 4 кори)
  • 3 белки
  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици мелени ореви
  • 2 лажици брашно
  • Фил
  • 650мл млеко
  • 9 лажици шеќер
  • 12 жолчки
  • 4 лажици брашно
  • 250гр путер
  • 250гр шеќер во прав
  • 300гр мелени ореви

Подготовка

Рерната загрејте ја на 200 степени. Модла со пречник од 24см премачкајте ја со малку зејтин и ставете на дното хартија за печење.
Белките матете ги додека да побелат па додадете го постепено шеќерот. Откако смесата убаво ќе згусне, додадете ги оревите и брашното. Промешајте кратко и истурете ја смесата во модлата. Печете 12 мин. Проверете со чепкалка дали е тестото печено. На истиов начин испечете вкупно 4 кори.
Фил
Од вкупната количина на млеко одвојте 200 мл и измешајте го со жолчките и брашното. Во другото млеко додадете го шеќерот и ставете да се вари. Откако ќе зоврие, додадете ја смесата со жолчките и на средна темература варете го филот. За цело време мешајте енергично со жица за матење. Внимавајте да не ви загорат жолчките, по потреба намалете ја температурата. Откако се сварил и згуснал како пудинг, ставете стреч фолија врз површината на филот и оставете го потполно да се излади.
Путерот и шеќерот во прав изматете ги пенасто, додадете го филот од жолчки и оревите. Измешајте убаво и оставете ја смесата половина час во фрижидер.
Филувајте ја секоја кора и одозгора украсете по желба.
Јас бидејќи украсував со фондан, филував три кори, последната ја премачкав со крем од путер, за кој рецепт имам поставено овде на странава.