Барови со мармалад од кајсии и фстаци
Состојки
- 70г шеќер
- 130г путер (собна температура)
- 1/2 лажичка сол
- 60г мед
- 1 лажичка ванила арома
- 1 жолчка
- 270г брашно
- 50г фстаци (ситно сецкани)
- 280г мармалад од кајсии
- 20г фстаци (покрупно сецкани)
Подготовка
Подготовка
1. Омекнатиот путер се мати со шеќерот, солта и медот. Потоа ги додаваме брашното и ситно сецканите фстаци. Дел од тестото (околу 130г) одвојуваме и го ставаме во фрижидер. Останатото тесто го натапкуваме на дното од премачкан коцкаст сад за печење (20цм), правиме дупчиња со вилушка и печеме на 180 степени околу 20 минути.
2. Го вадиме од рерна и премачкуваме со марамалад од кајсии. Остатокот од тестото што го зачувавме во фрижидер како и крупно сецканите фстаци го рониме врз слојот од мармалад. Печеме уште 15-20 минути (додека не добие златно-кафеава боја).
На здравје!