Испечати

Галета со јаболки и крем од бадеми

Галета со јаболки и крем од бадеми

Состојки

  • 220г брашно
  • 115г путер (ладен, исечен на коцки)
  • 100г шеќер
  • 1 жолчка
  • 60мл ладна вода
  • малку ванила арома
  • прстофат сол
  • 40г путер
  • 50г бадеми
  • 1 јајце
  • 2 лажици брашно
  • 50г шеќер
  • неколку јаболки
  • јајце за премачкување
  • шеќер во прав

Подготовка

Подготовка:

1. Брашното, шеќерот и ладниот путер исечен на коцки ги мешаме со прсти (ги втриваме). Потоа ја додавам жолчката, ванилата и постепено водата додека не добиеме тесто од кое можеме да формираме плочка. Го замотуваме тестото во најлонска фолија и го оставаме во фрижидер најмалку 2 часа.
2. Кремот од бадеми го подготвуваме на тој начин што ги мешаме сите состојки во блендер (путер, бадеми, јајце, брашно и шеќер).
3. Тестото го расукуваме во округла кора врз парче хартија за печење. Кората ја премачкуваме со кремот од бадеми на тој начин што оставаме 3 сантиметри до работ празни.
4. Јаболките ги сецкаме на тенки резниња и ги редиме по желба врз кремот. Ги завиткуваме навнатре рабовите на кората и со помош на хартијата ја префрламе галетата во фрижидер додека да се загрее рерната.
5. Пред печење го премачкуваме тестото со јајце. Печеме на 180 степени додека галетата да порумени (30-40 минути). Откако ќе се олади целосно, се поросува со шеќер во прав.
На здравје!