Испечати

Плескавици во сос од печурки и кашкавал

Плескавици во сос од печурки и кашкавал

Состојки

  • Смеса за плескавици
  • 800 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 јајце
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка оригано
  • 2 парчиња двопек
  • 50 мл млеко
  • 1/2 лажичка црвен пипер
  • 3 лажици маслинов зејтин
  • Сос од печурки
  • 300 гр свежи печурки шампињони
  • 1 млад кромид
  • 1 домат
  • 100 мл бело вино
  • 150 гр кашкавал гауда

Подготовка

Еве ви предлог како да ги приготвите плескавиците, ама на малку поинаков начин.

Подготовка:

1.Во меленото месо додаваме ситно исечена главица кромид, 1 јајце, сол, црвен пипер, оригано и маслинов зејтин. Врз двопекот полеваме 50 милилитри млеко и чекаме да омекне. Го додаваме и него кон месото. Смесата ја мешаме и од неа правиме 8 плескавици.
2. Плескавиците се пржат од двете страни.
3. Го запржуваме ситно исечениот млад кромид. Сечените шампињони ги додаваме кон кромидот. Доматот го блендираме со виното и го додаваме кон шампињоните. Малку посолуваме.
4.Плескавиците ги редиме во плех , ги полеваме со сосот од шампињони, одозгора додаваме рендана гауда и ставаме во рерна на 180 степени околу 15 минути.
На здравје.