Чоко- рум коцки
Состојки
- основа
- 100 гр ореви
- 100 гр овесни снегулки + 7 лажици овесни снегулки
- 1 лажица путер од кикиритки
- 4 лажици мед
- 1 лажиче кокосово масло
- 1 лажиче рум арома
- Фил
- 120 гр путер од кикиритки
- 1 лажица мед
- 5 лажици густо кокосово млеко
- 2 лажици какао
- 30 гр темно чоколадо со 70% какао
- 50 гр мелени ореви
Подготовка
Подготовка:
1. Основа: во блендер ги ставаме оревите и 100 гр овесни снегулки. Блендираме да се иситнат. Во блендерот ги додаваме путерот од кикиритки, медот и кокосовото масло, блендираме да се соединат состојките. Смесата ја ставаме во длабок сад. Ги додаваме 7-те лажици овесни снегулки и рум аромата. Мешаме со лажица.
2. Во калап со димензии 20х20 обложен со хартија за печење ја ставаме смесата. Смесата рамномерно ја распределуваме и со рака притискаме. Калапот го ставаме во фрижидер да се стегне 1-2 часа.
3. Фил- во длабок сад на оган на средна температура ги ставaме путерот од кикиритки, медот, густото кокосово млеко , какаото и темното чоколадо искршено на коцки. Мешаме со жица за матење да се соединат состојките и додека да се стопи темното чоколадо. Филот го ставаме врз основата (може малку да ви е лепливо, но не грижете се во ред е , може да користите лажица натопена со вода за полесно да го распределите по цела површина). Врз филот ги ставаме мелените ореви и со дланка нежно ги притискаме да се залепат за филот. Оставаме во фрижидер да се стегне неколку часа.