Испечати

Празничен месен ролат

Празничен месен ролат

Состојки

  • 4 пилешки бели меса
  • 1 главица со средна големина кромид
  • 250 гр. свежи шампињони
  • по вкус сол, мешан сув зеленчук, мелен црн пипер
  • 300 гр. кашкавал
  • 3 јајца
  • 100 гр. кисела павлака
  • 10 листа сланина

Подготовка

Топла препорака за овој мошне вкусен и декоративен ролат.

Подготовка:

1. Најпрво пилешкото месо се чисти од жиличките и се мелe во сецко. Кромидот ситно сецкан се пржи заедно со печурките и се зачинува.Тука може да додадете и лук во прав. Кога ќе олади, се меша со месото.
2. Кашкавалот се ренда, се додаваат другите состојки, мелен црн пипер и се убаво се соединува.
3.Во плех на хартија се реди сланината, како на дополнителната фотографија, се става врз неа делот со кашкавалот. Се запекува во загреана рерна на 200 степени, 10-15 минути, за да може да се витка.
4. Потоа над него се става месниот дел и се витка убаво во ролат, со се хартија. Појасно се воочува на дополнителните фотографии. Се пече на 200 степени, 30 минути.
5. После изминатото време се сече хартијата од горниот дел и се допекува додека сланината добие убава румена боја.
6. Се остава малку да одмори и се сече.
Подеднакво вкусен и топол и ладен.
На здравје!