Посни буритоси
Состојки
- 8 тортиљи
- 1 главица кромид
- 250 гр. шампињони
- 1 црвена пиперка
- 200 гр. црвен грав (од тегла/конзерва)
- 150 мл. доматен сос
Подготовка
За последната недела на Велигденските пости еве еден брз и вкусен рецепт.
1. Во Делимано тава се запржува сецканиот кромид. Се додаваат ситно сецканите печурки - убаво да се пропржа/омекнат, па потоа се додава ситно сецканата пиперка. На крај се додава црвениот грав и доматниот сос. Доколку е потребно, се додава малку вода. Се остава 10 мин. да се пропржи, се зачинува со сув зачин, бибер.
2. Тортиљите се потпекуват на нелеплива тава и се полнат со филот. Можете по желба да додадете и рендан посен кашкавал.