Козињак со суво грозје и брусница
Состојки
- 1 кгр брашно
- 1 чаша масло
- 1 свеж квасец
- 1 рака шеќер
- 3 портокали
- 1 чаше ракиено рум
- 100 гр суво грозје
- 200 гр сува брусница
- 1 чаша млеко
- 2 жолчки
- 1 цело јајце
Подготовка
Подготовка:
1. Квасецот со малку млака вода, една рака шеќер и неколку лажици брашно го зафаќаме да стаса.
2. Жолчките, млекото и маслото ги ставаме во садот каде ќе месиме. Портокалите ги миеме и кората им ја рендаме во садот. Се ставаат брашно и стасаниот квасец. Замесуваме тесто и ако ни лепи, додаваме помалку масло, а не брашно. Оваа финта ја прочитав овде на страницава и ја применив во мојот рецепт за козињак. Го месиме тестото убаво над десетина минути. Го оставаме да стаса, да се дуплира.
3. Во меѓувреме цедиме сок од портокал и го мешаме со румот. Со добиената течност ги прелеваме сувото грозје и брусницата ставени заедно во подлабок сад.
4. Стасаното тесто се размесува пак најмалку десетина минути и се остава уште еднаш да стаса. Потоа го премесуваме и трет пат, но овој пат во него го додаваме сувото овошје убаво исцедено од течноста.
Плетиме плетенки (од оваа смеса ми излегоа две големи, а можеше и три помали), ги премачкуваме со разматено јајце и посолуваме со сусам.
5. Оставаме убаво да скиснат и ги печиме во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.