Испечати

Колач со бадеми и круши

Колач со бадеми и круши

Состојки

  • 600 гр брашно
  • 250 гр бадеми
  • 250 мл минерална вода
  • 4 јајца
  • 300 мл масло
  • 500 гр шеќер
  • 1паковка пудинг
  • 3 пакетчиња ванила
  • 1 мало лажиче сода бикарбона
  • 2 круши
  • шербет
  • 150 мл вода
  • 150 гр шеќер

Подготовка

Сува торта или круша-бадем торта.

Едноставна и вкусна.
Начинот на подготовка е овој.

Во еден сад ги мешаме сувите состојки брашното, содата, пудингот и бадемите.
Во друг сад заедно со шеќерот ги матиме јајцата пенесто.
Додаваме и ванилин шеќер.
Се додава маслото, минералната вода и постепено се доставаат сувите состојки.
Крушата се мие и се чисти од семките.
Се сецка на коцки.
Смесата ја префрламе на намастен плех илипак на хартија за печење и врз неа попрскуваме од парчињата круша.
Тавата ја печеме 25 минути во загреана рерна.
После 25минути проверуваме дали е печена.
Оставаме да излади, па ја попрскуваме со многу малку шербет.
Врз шербетот веднаш додаваме парчиња јадро сецкан бадем.
Служиме ладно со филџан кафе.
На здравје