Грчки, селски леб со џимиринки
Состојки
- 500гр брашно
- 1 кесе сув квасец
- 1лажиче шеќер
- 1лажиче сол
- 5лажици маслиново масло
- 100гр џимиринки
- 400мл топла вода
- маслинки по желба
Подготовка
Прекрасен леб е мојот денешен предлог.
Подготовка:
1. Во малку топла вода ставaме квасец, шеќер и малку брашно. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Во вангличка ги спојуваме сите состојки и месиме со рака лепливо тесто. Го покриваме и оставаме на топло 1 час.
3. Потоа нежно го размесуваме и го ставаме во сад за печење. Го ставме во загреана рерна да се пече додека не порумени. Испечен го завиткуваме во чиста крпа.
Изладен го послужуваме