Испечати

Чешка бабовка

Чешка бабовка

Состојки

  • 4 јајца
  • 200гр шеќер
  • 100мл масло
  • 100мл топла вода
  • 200гр брашно
  • 1 ванила
  • 2лажички какаоа
  • 1/2лажиче пециво
  • кора од лимон
  • шеќер во прав по потреба, за одозгора

Подготовка

Подготовка:

1. Земаме две вангли и ги делиме белките од жолчките. Кај жолчките додаваме ванила и половина количина на шеќер и матиме смесата да побели. Со чисти маталки матиме снег од белките, со остаток на шеќер,
2. Внимателно соединуваме, а при тоа додаваме топла вода, масло, кора од лимон, пециво и брашно.
Половина на смесата ја истураме во долгнавест калап за леб, кој е обложен со хартија за печење.
Во остатокот го ставаме просеаното какао, промешуваме и смесата ја истураме во калапот.
3. Печeме во загреана реrна на 180 с, околу 30 минути. Изладената бабовка ја сечeме на парчиња и послужуваме.