Солен тарт со 4 вида сирење
Состојки
- тесто
- 240гр брашно
- 1/2лажиче сол
- 120гр ладен путер
- 60гр пармезан
- 60мл ладна вода
- Полнење
- 4 лажици Кисела павлака
- 2 јајца
- 200гр кашкавал
- 100гр ленти шунка
- 6-10 шери домати
- 2лажици урда
- 60гр фета сирење
- 2-3 гранчиња мајчина душичка или оригано.
Подготовка
Подготовка:
1. Во вангличка ги ставаме сите состојки за тесто, набрзина замесуваме грубо тесто, кое го завиткуваме во фолија и го ставаме во фрижидер да отстои 30 минути.
2. За филот, во вангличка, со помош на вилушка ги соединуваме сите состојки, да се изедначи смесата. Ладното тесто го делиме на 2 дела и сучиме мали правоаголни кори. Првата кора ја поставуваме во ростер тава и ја боцкаме со вилушка. Од втората кора сечeме ленти. Сега, врз првата кора го нанесуваме подготвениот фил, па ги поставуваме траките тесто, од втората кора, лентите шунка, шери доматите.
3. Подготвениот тарт го премачкуваме со изматено јајце. Печeме во загреана рерна, околу 25 минути. Нека подизлади малку, па сечеме на парчиња и послужуваме.
*Забелешка - не мора да се прават ленти од втората кора, туку цело тесто да се исучи во една кора да се нанесе фил и да се декорира со шери и шунка, како мојава брза верзија, на овој превкусен тарт.