Бели афионови штангли
Состојки
- 2 чаши шеќер
- 3 чаши брашно
- 1 пециво
- 50гр афион
- 2 чаши млеко
- 1/2 чаша масло
- Шеќер во прав
Подготовка
Користена е чаша од 200 мл. Исклучително кревок колач е овој, пробајте го.
Подготовка:
1. Во еден сад ги соединуваме прво сите суви состојки. Потоа додаваме масло и млеко. Смесата убаво ја изедначуваме, мешајќи со лажица.
2. Вака подготвената смеса, ја истураме, во намастен и набрашнет правоаголен плех. Печeме околу 30 минути, и проверуваме со чепкалака. Оставаме колачот да е излади, наросуваме шеќер во прав и сечеме штангли.
Послужуваме.