Тоскански ќофтиња
Состојки
- Состојки за ќофтињата
- 500 гр мелено месо
- 1 јајце
- 100 гр ситно рендан пармезан
- 2 лажици млеко
- 3 лажици маслинов зејтин
- 1 главица ситно сечен кромид
- 1 лажичка сол
- 4 ливчиња ситно сечен босилок
- Состојки за доматниот сос
- 1 кг домати
- 3 лажици маслинов зејтин
- 4 ливчиња ситно сечен босилок
- 50 гр ситно рендан пармезан
- 1 лажичка шеќер
Подготовка
1. Од сите состојки за ќофтињата замесуваме смеса и правиме ќофтиња со големина како лоптица. Ги редиме на намастен плех , ги ставаме во рерна на 180 степени и ги запекуваме колку да заруменат (околу 15 минути).
2. За сосот ги лупиме доматите и ги сецкаме ситно (најдобро со сецко ) , ги ставаме на оган, го додаваме зејтинот, шеќерот и ситно исечениот босилок и оставаме малку да се подинста (околу 10 минути).
3. Во доматниот сос ги ставаме полупечените ќофтиња, одозгора ги поросуваме со пармезан и ги ставаме во рерна на 180 степени околу 20 минути.
На здравје.